6+1 съвета как да избереш правилните маратонки за твоята тренировка

6+1 съвета как да избереш правилните маратонки за твоята тренировка

Да разбереш колко е важен изборът на правилните маратонки, е като откриване на ключ към спортния ти успех. Те не са просто обувки – те са инструментите, които подпомагат твоята производителност, предпазват от наранявания и ти помагат да се чувстваш уверен по време на тренировки и състезания.

Но с изобилието на модели на пазара, как да избереш правилните за твоите нужди? Ще ти дадем няколко опорни точки, които ще те насочат при избора ти на следващия чифт в магазина. 

Като заговорихме за маратонки, преди това обаче, искаме да ти напомним, че отново е време за вдъхновяващата инициатива на нашия партньор MultisportДен на Маратонката! Започнала през 2019 година с цел да подтикне повече хора към активен начин на живот, тази инициатива израства и става вдъхновение за добро през годините.

Така че запази датата 22 март 2024 г. – този ден има специално предназначение – да помогнем на деца и младежи с увреждания да изживеят лятото си пълно с усмивки и незабравими спомени!

За всяко посещение с карта MultiSport, партньорите ни ще дарят по 1 лев за организирането на терапевтичен летен лагер с конна езда за тези невероятни деца и младежи от семейните центрове на фондация „Сийдър“ в Казанлък.

Спортът има силата да промени животи, да създаде връзки и да ни направи по-добри хора. Да покажем, че заедно можем да направим нещо велико!

Не се чуди, а виж удобна локация, на която да ни посетиш, или си избери от разнообразието ни от групови тренировки. Очакваме те!

Основни критерии, които трябва да вземеш предвид при избора на обувки за фитнес

1. Подметка 

Подметката трябва да осигури добро сцепление с пода, както и удобство по време на скокове и бягане. Знаеш ли, че за по-интензивните упражнения, като HIIT, се изискват по-леки и гъвкави подметки, а ако си любител на вдигането на тежести, то такъв тип маратонка ще работи в твой ущърб. 

Меката подметка отнема от силата ти по време на силова тренировка с повече тежести и затова е необходимо да си с обувки с по-твърда подметка. Така ще можеш да увеличиш своята сила и да подобриш резултатите си в залата. 

2. Поддръжка на глезена и осигуряване на стабилност

Като заговорихме за упражнения с тежести, нека добавим и колко е важно обувките да осигуряват подходяща поддръжка на глезена, за да се предотвратят наранявания и за да се подобри стабилността на краката. Често пренебрегваме глезените при загряване и откъм подходящи обувки, но те са в основата на всяко едно движение и е необходимо да им се обърне нужното внимание, за да може… да предизвикваш себе си с още 10 килограма на любимото ти упражнение. 🙂 

3. Вентилация

Добрите обувки за фитнес трябва да са направени от дишащи материали, които да предотвратят натрупването на влага и запарване по време на тренировка.

Маратонките с дишащи материали като мрежеста или текстилна горна част са предпочитани, особено за тренировки във влажни условия или при висока интензивност на тренировката. Така ще могат и да изсъхнат по-бързо след посещението ти в залата или след като си ги метнал в пералнята. 

4. Лекота и гъвкавост

Обувките трябва да бъдат леки и гъвкави, което позволява свобода на движение и комфорт по време на различните упражнения.

Това е от съществено значение за извършване на разнообразни упражнения, като бягане, скокове и вдигане на леки тежести, без да се уморяваш бързо. Препоръчваме ги и за нашите групови занимания, които може да разгледаш тук. 🙂 

5. Издръжливост и качество на материалите

Качеството на материалите е важно за издръжливостта на обувките и тяхната способност да издържат на интензивните тренировки. Гарантираме ти, че изборът на по-качествени маратонки, ще ти се отплати в бъдеще. Освен че ще може да ги носиш повече време, те ще са по-щадящи за твоето стъпало и съответно ще се отразят на твоята стойка и изпълнение на упражненията. 

6. Подходящ размер и форма

Обувките трябва да подхождат на твоите индивидуални стъпала, като осигурят достатъчно пространство за пръстите и правилно прилягане в областта на глезена и петата. Колкото по-комфортно се чувстваш в своите маратонки, толкова по-ползотворна ще е твоята тренировка. Съзнанието ти ще е насочено изцяло върху изпълнението на упражненията, а не върху това, къде ти убива обувката или как да застанеш, за да не те боли онова пръстче, което е затиснато в ъгъла, защото няма достатъчно пространство. 

7. Стил и дизайн

Въпреки че не е основен критерий, дизайнът на обувките може да бъде важен фактор за някои хора, които искат да се чувстват уверени и мотивирани по време на тренировката. Може би си чувал за теорията, че ако си купиш нов екип за тренировка, може да се мотивираш да идеш в залата. Е, същата логика се прилага и при маратонките. 

***

Бъди себе си, сложи любимите си маратонки за тренировка и право в залата. Защото каквото и да си говорим за маратонки и приготовления за фитнес залата, това, което трябва да те движи към нея, е мотивацията и волята за постоянство и резултати.  

We are waiting for you at your NEXT LEVEL! 😉