6 начина да направиш тренировката в горещините по-поносима

Ако мотивацията ти за тренировка намалява с почакването на температурите навън, не бързай да захвърлиш спортната екипировка. Подготвили сме ти няколко съвета, директно от нашите треньори, които ще ти помогнат да тренираш по-умно, а не по-тежко в летните жеги.

  1. Започвай рано

Организирай тренировките си рано сутрин, преди слънцето да е изгряло. Независимо дали тренираш навън, или във фитнес залата, ранното ставане през лятото, когато е още хладно, може да бъде много освежаващо. Фитнес клубовете на Next Level отварят рано, а груповите тренировки в много от клубовете започват около 7:00-7:30 ч.

Напомняме ти, че в Sport Box от тази сряда стартира ново сутрешно занимание Les Mills Core. Не го пропускай. А ако все още не си опитвал Core, разказваме ти всичко, което трябва да знаеш за тренировката в статията.

Най-силни са лъчите на слънцето между 10 сутринта и 4 следобед. Имай предвид обаче, че в най-горещите дни асфалтът и бетонът на сградите в града остават нагряти и излъчват топлина и доста след това. Тренировката в помещение с добра циркулация на въздуха и съответната аспирация си остава най-добрият вариант през лятото.

  1. Носи леки дрехи в светли цветове и слънцезащита с висок фактор

Тъмните цветове привличат слънцето и ще те накарат да чувстваш още по-голяма жега, отколкото всъщност е. Затова, колкото и да харесваш онова екипче в тъмносиньо, по-добре избери светлорозовата разцветка за лятото. Дори и да тренираш на закрито, не пренебрай слънцезащитата. Излагането на слънце дори и за малко може да повиши риска от рак на кожата. Изгарянето пък причинява дехидратация и намалява способността на тялото да се охлади.

  1. Избирай сенчести места

Освен че може да бъде опасно, слънцето изморява по-бързо. Ако избереш да тичаш навън, заложи на сенчест път или алеите в парка, където няма да си изложен на пряка слънчева светлина. Определи си собствено темпо особено ако не си свикнал на комбинацията от високо натоварване и висока температура. 

  1. Хидратирай тялото си стратегически

За да бъдеш добре хидратиран, ще трябва да направиш повече от това да изпиеш чаша вода набързо 15 минути преди тренировката. Вместо това, приемай достатъно количество течности още от предния ден. Пий по малко вода и по време на самата тренировка, а веднага след нея избери протеинов шейк или парченца сочни плодове, като пъпеши или праскови. Важно е да възстановиш количеството течности, които изпотяваш, докато тренираш.

  1. HIIT тренировката е добър избор

Вместо да целиш голяма продължителност на тренировката си, тренирай по-кратко, но дай максимума от себе си. Опитай високоинтензивна интервална тренировка – HIIT. Ще ускориш пулса си за по-малко от 30 минути, като редуваш 20-30-секундни серии максимално натоварване със същите интервали почивка. Посети HIIT или Les Mills Grit тренировка в Next Level или си направи сам микс от упражнения за вкъщи. Опитай да комбинираш джъмпниг джакове, бърпита, планински катерач и спринтове. Не се старай да да направиш дълга тренировка още от първия път. Направи 2 или 3 серии, но изстискай силите си до краен предел, за да започнеш да виждаш резултатите.

  1. Не се претоварвай

Изключително важно е да познаваш лимитите на тялото си. Замайването и дезориентацията в летните горещини могат да бъдат по-опасни, отколкото през останалите сезони. Това могат да бъдат симптоми на слънчев удар, така че ако усетиш, че нямаш сили, заболява те главата или ти прилошава, най-добре спри тренировката. Седни, дишай дълбоко и пий вода. Да бъдеш във форма за лятото е важно, но здравето и сигурността са на първо място. Слушай тялото си!

Ако пък тялото ти крещи, че иска предизвикателство, не пропускай да се включиш в #lesscaloriesmorebeach лятното супер предизвикателство с награди. Докажи на себе си и на своите близки, че можеш повече и ще си топ на плажа! Споделяй ни в сторита резултатите (изгорените тренировки) от своите тренировки. Пълните условия и какви са наградите  научи тук.