Що е то аминокиселини и как да си ги набавим?

Тренираш ли активно? Ако отговорът е “да”, то вероятно знаеш за важността на аминокиселините за синтеза на веществата в организма. Ако ли не, то ще ти бъде интересно да научиш как и защо е важно да обогатиш своя хранителен режим с аминокиселини, за да бъдеш здрав и да се чувстваш добре 

Да започваме! 

Какво представляват аминокиселините? 

Аминокиселините са градивните елементи на белтъците в нашето тяло. Приетите с храната протеини биват разградени в стомашно-чревния тракт, което води до освобождаването на множество аминокиселини, които се абсорбират от тънкото черво. От там, те попадат в кръвта, чрез която достигат до различни клетки и тъкани.  

Съществуват повече от 150 аминокиселини, но само 20 от тях участват в изграждането на протеините в организма. В зависимост от вида си, аминокиселините се разделят на заменими и незаменими (есенциални). 

Човешкият организъм може да произвежда самостоятелно част от аминокиселините, поради което те са наричат заменими и са 12 на брой.  Останалите аминокиселини обаче, не могат да бъдат синтезирани в тялото и трябва да бъдат набавяни чрез храната. Това са незаменимите (есенциални) аминокиселини,  които са 8 на брой –  левцин, изолевцин, валин, триптофан, лизин, треонин, метионин, фенилаланин, аргинин. 

Те могат да бъдат набавени в организма чрез храната или чрез приема на хранителни добавки. Най-добрите източници на незаменимите аминокиселини са протеините от животински произход, които се срещат в месото и яйцата. 

Защо аминокиселините са важни за твоя организъм? 

Есенциалните аминокиселини са в основата на много жизненоважни процеси, освен това са известни с ролята си за възстановяването на мускулите след тренировка. Ето защо при активно спортуващите хора от изключителна важност е да си набавят достатъчно количество пълноценни белтъчини с храната. 

Част от аминокиселините са с верижно-разклонена веригааминокиселините левцин, изолевцин и валин. Освен, че участват в синтезата на протеинитете имат съществена роля за облекчаване на умората 

Проучванията показват, че допълнителният прием на аминокиселини с разклонена верига спомага повече за намаляването на болката в мускулите след тренировка, отколкото активната и продължителна почивка. 

Потенциалните ползи от допълнителния прием на верижно-разклонени аминокиселини за всички спортуващи са много. Те стимулират синтеза на протеини в мускулите, служат като източник на енергия при продължителни и изтощителни тренировки, както и намаляват млечната киселина, причина за мускулната треска. 

От кои храни да си набавиш есенциални аминокиселини? 

Основните източници на есенциални аминокиселини сред храните са: 

  • Червено месо; 
  • Крехко пилешко или пуешко месо; 
  • Риба; 
  • Яйца; 
  • Млечни продукти; 
  • Тофу и темпе;

Балансът между здравословен хранителен режим и редовни тренировки води до добра форма и здрав организъм. Затова е важно да бъдеш добре информиран кои храни и вещества са полезни за теб и кои да избягваш. Следи нашия сайт и социалните ни мрежи за актуална информация за правилно хранене и спорт.  

Не пропускай и редовните тренировки в залата. Помниш, че можеш да посещаваш всяка от залите Next Level напълно безплатно с твоята MultiSport карта, нали?  

Запази място за предпочитано групово занимание още сега