ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА BODYPUMP

Защо работи тренировката, колко калории се изгарят, откъде да започнете.

ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА BODYPUMP

От Ема Хоган

BODYPUMP е тренировка с тежести, разработена да ви направи стройни, тонизирани и във форма. Комбинацията от ефективни движения, мотивиращи инструктори и страхотна музика ви помага да постигнете много повече, отколкото бихте направили сами.

 

ЗАЩО РАБОТИ BODYPUMP?
Ефективността на BODYPUMP идва от The Rep Effect, доказано работеща формула, която натоварва мускулите с малки тежести и много повторения. Това е всъщност тайната да имате красиви и атлетични мускули.

КОЛКО КАЛОРИИ СЕ ГОРЯТ С BODYPUMP?
Можете да очаквате средно по 400 изгорени калории* в рамките на 55-минутна тренировка BODYPUMP. Фокусът при нея е изграждането на чиста мускулна маса, което носи ползи в дългосрочен план. Като изграждате чиста мускулна маса подобрявате способността на тялото да гори ефективно калории в дългосрочен хоризонт, тъй като допълнителните мускули ускоряват метаболизма.

Музиката винаги е стимулираща и ние следваме ритъма, така че да направим максимално много повторения. И определено ще изгорите сериозно количество калории.“ Кайли Гейтс, творчески директор на Les Mills

КОЛКО ЧЕСТО ТРЯБВА ДА ПРАКТИКУВАМ BODYPUMP?
­­­­­­­BODYPUMP натоварва всички големи мускулни групи и затова ви препоръчваме не повече от 2-3 тренировки на седмица с поне един ден почивка между тях. Добавете две или три кардио тренировки и ще оформите и тонизирате тялото си за нула време.

КАКВИ УПРАЖНЕНИЯ ПРАВИТЕ ПО ВРЕМЕ НА BODYPUMP?
55-минутната тренировка по BODYPUMP включва 10 трака, всеки от които се фокусира върху различна мускулна група. Винаги очаквайте клекове, напади, преси, мъртва тяга, упражнения с гири. В сетовете са включени и лицеви опори, гръдни преси, преси над глава, коремни преси

НАИСТИНА ЛИ BODYPUMP ДАВА РЕЗУЛТАТ?
BODYPUMP наистина е най-добрата тренировка за устойчиво горене на калории. Ново проучване показва, че BODYPUMP създава в тялото дългосрочен отговор по отношение горенето на калории, който е значително по-голям от кардио тренировка, съчетана с горене на калории. Следователно BODYPUMP е по-мощен инструмент, което се потвърждава и от специално изследване по темата. Резултатите от него показват, че бързото темпо при BODYPUMP води до по-голям разход на енергия, отколкото вдигането на тежести с по-бавна скорост. Освен това BODYPUMP подпомага костната плътност и намалява риска от остеопороза.

КАКВИ ТЕЖЕСТИ ТРЯБВА ДА ВДИГАМ ПО ВРЕМЕ НА BODYPUMP?
Не е задължително да вдигате големи тежести по време на BODYPUMP. Всъщност цялата тренировка е структурирана около честотата на повторенията, съчетана с използването на по-леки тежести. Разбира се, непрекъснатият прогрес е ключът към това да извлечете максимума от силовата тренировка, така че колкото по-силни ставате, толкова по-големи тежести е добре да вдигате. Ако BODYPUMP не ви изпотява, вероятно устойчивостта ви е твърде голяма. В такъв случай ви препоръчваме да изберете няколко трака, където смятате, че можете да добавите още една плоча на лоста (ако използвате SMARTBAR™, това е изключително лесно). Запомнете! Всеки път, когато усетите, че допълнителната тежест компрометира техниката ви, спрете за няколко повторения и си починете. Или просто леко намалете тежестта.

КОЛКО СИЛЕН ТРЯБВА ДА БЪДА?
При BODYPUMP има няколко вариации, които съответно са подходящи за хора с различна физическа подготовка. Ако сте напълно начинаещ, започнете с леки тежести (или дори само с лоста). Тренирайте в рамките първите няколко трака два пъти седмично и ще видите как силата ви постепенно се подобрява.

КАКВО МИ Е НУЖНО ЗА ТРЕНИРОВКА BODYPUMP?
BODYPUMP използва лост, плочи и пейка. Макар че всички щанги или плочи ще свършат работа, SMARTBAR са най-подходящи. Те са специално разработени, за да ви помогнат да подобрите мускулната активност и да ускорите движенията с плочите, така че да се радвате на по-бързи резултати. LES MILLS SMARTSTEP™ също е много добър избора за BODYPUMP.

Носете комфортни дрехи, удобни обувки, бутилка с вода, както и хавлиена кърпа, за да попивате потта.

МОГА ЛИ ДА ПРАКТИКУВАМ BODYPUMP ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ?
Много жени практикуват BODYPUMP по време на бременност. Ако очаквате бебе и държите на BODYPUMP ви предлагаме да се консултирате със своя лекар  или акушерка, тъй като те най-добре познават вашата медицинска история. Разговаряйте с инструктора си преди началото на тренировката, за да го информирате . Така той ще може да ви предложи подходящи модификации на упражненията, съобразени с вашето състояние.

КАК ДА СТАНА ИНСТРУКТОР ПО BODYPUMP?
Първата стъпка е да се свържете с клуб или местния екип на Les Mills. Ние ще ви осигурим обучение, ще преминете през процес на оценка, след което ще бъдете готови да водите свои класове. Можете да разберете какво точно е необходимо, за да станете инструктор по BODYPUMP тук.

КЪДЕ МОГА ДА ПРАКТИКУВАМ BODYPUMP?
Можете да намерите най-близкия клас по BODYPUMP тук.
Можете да проверите и в LES MILLS On Demand и да практикувате BODYPUMP когато и където пожелаете.

KYLIE GATES’ TOP TIPS FOR BEGINNERS
Кайли Гейтс, творчески директор на Les Mills

– Започнете с леки тежести, докато свикнете с техниката.

– През първите няколко тренировки се фокусирайте върху синхрона и изпълнението на целия сет от движения.

– След като сте направили няколко тренировки, започнете да отчитате колко изморени се чувствате в края на всеки трак. Запитайте се дали можете да направите още повторения и ако отговорът е отрицателен, значи използвате подходящите за вас тежести. Ако смятате, че можете да продължите, трябва да увеличите тежестта!

– Запомнете, че всеки е различен. Открийте тежестите, с които се чувствате най-добре и след това постепенно за почнете да ги увеличавате във времето.