Как да поддържаш теглото си в здравословни граници?

Променящи хода на играта нови проучвания, водят експертите до извода, че усилията, вложени в здравословно хранене, трябва да са подкрепени и от солидни тренировки с тежести.  

Не е нужно да се побираш в конкретен размер дрехи или пък да виждаш на кантара определена цифра, за да се чувстваш добре. Поддържането на теглото в здравословни граници обаче може да те предпази от множество заболявания като сърдечни проблеми, диабет от тип 2, високо кръвно налягане и дори някои видове рак. Факт е, че през последното десетилетие броят на хората, страдащи от затлъстяване се е повишил драстично. В тази връзка в началото и на тази година милиони по света ще впишат отслабването сред новогодишните си цели.  

Ако и ти си сред тях, важно е да знаеш основните компоненти. Да, диетите може и да подействат. Ще намалиш захарта и полуфабрикатите, ще опиташ лечебното гладуване или пък средиземноморската диета, а защо не и кето режима. За някои хора това работи и ще даде резултати. Дали обаче за всички и за колко дълго?  

Проучване, проведено през 2015 г. сред 176 000 човека с наднормено тегло показва, че много малка част от тях губят едва 5% от общото си телесно тегло, а повече от половината, наддават повече в следващите 2 години. Друго проучване показва, че колкото повече опити за отслабване са направени във времето, толкова повече килограми се качват след това. Става ясно, че свалянето на излишните килограми може и да е трудно, но задържането на желаните килограми е още по-трудно.  

За щастие, учени от Алабамския университет задълбават в същността този феномен и какво можем да направим, за да го преборим. Откриват, че загубата на мускулна маса по време на процеса на отслабване, всъщност стимулира връщането на килограмите след това. Групата на проучването включва 141 жени с наднормено тегло във възрастта преди менопауза, които след специфична диета свалят 12 килограма. Докато са на диета, една трета от тях не спортуват изобщо, една трета правят аеробни упражнения и последната една трета – упражнения за издръжливост. 

Тези, които не са тренирали изобщо, губят най-голям процент тегло, което не е мазнини, или иначе казано – мускулна маса. Тези, които се правили силови упражнения, също са свалили килограми, но само под формата на мазнини. Нетрениращите дами са възвърнали с 20% повече от сваленото по време на експеримента тегло през следващите 12 месеца.  

Друго подобно проучване подкрепя откритието. То е проведено сред група полицаи с наднормено тегло. Половината от тях се подлагат само на диета в рамките на 2 месеца, а другата половина спазват диета и тренират. И двете тестови групи свалят килограми, но само онези, които тренират, успяват да запазят постигнатите резултати и след първите 2 месеца.  

Учените подозират, че всъщност повишеният ни апетит е пряко свързан с мускулната маса. Затова, ако искаш да контролираш апетита си и да поддържаш устойчиво и здравословно телесно тегло, добре би било да започнеш със силовите упражнения още днес.  

Фитнес рутината не само ще ти помогне да свалиш килограми, но и ще подобри цялостно начина ти на живот и самочувствието. Ще спомогне да се освободиш от стреса и притесненията, да изградиш позитивна и мотивирана нагласа към старта на всеки нов ден и респективно да се чувстваш по-успешен. Редовните тренировки поддържат и имунитета във форма да се пребори с повечето вируси, подобряват метаболизма и здравината на костите и ставите.  

Не си сигурен откъде да започнеш? Нека ти препоръчаме тренировката Les Mills BODYPUMP™. Силова тренировка за цяло тялто, която изгражда сила и подобрява здравословното състояние на организма ти.  

Избровай я още сега, като запазиш своето място в графика на най-удобния за теб Next Level клуб. Виж календара тук.