Д-р Райна Стоянова споделя: Основите на тренировъчната диета

Първата статия от поредицата, в която нашия партньор в мисията здравословен живот – д-р Райна Стоянова, споделя информация за хранене и тренировки, вече е факт. Погрижихме се да синтезираме всичко интересно и полезно, което научихме от нея, в кратка форма, за да ти поднесем съвети на разбираем език, които да можеш да приложиш в ежедневието ти. 

Да започваме! 

Връзката между доброто здраве и доброто хранене е добре установена. Интересът към храненето и неговото въздействие върху спортните резултати вече е наука сама по себе си. Независимо дали си професионален спортист, или ежедневно трениращ любител, основата за подобряване на представянето в спорта е хранителният режим. 

Основната тренировъчна диета трябва да е достатъчна, за да: 

  • осигури  достатъчно енергия и хранителни вещества, които да отговорят на нуждите от тренировки и упражнения; 
  • подобри адаптацията и възстановяването между тренировъчните сесии; 
  • включва голямо разнообразие от храни като пълнозърнест хляб и зърнени храни, зеленчуци (особено листни зелени сортове), плодове, постно месо и нискомаслени млечни продукти за подобряване на дългосрочните хранителни навици и поведение; 
  • позволи на спортиста да постигне оптимално телесно тегло и нива на телесни мазнини за представянето им в залата или на терена;  
  • осигури достатъчно течности и електролити за максимална хидратация преди, по време на и след тренировка; 
  • осигури краткосрочното и дългосрочното здраве и тонус на спортистите. 

Диетата на един спортист трябва да бъде подобна на тази, препоръчвана и за неспортистите, като енергийният прием е разделен на: 

  • 45% до 65% въглехидрати; 
  • 15% до 25% протеини; 
  • 20% до 35% мазнини. 

“Спортистите, които тренират усилено за повече от 60 до 90 минути всеки ден, може да се наложи да увеличат количеството енергия, която консумират, особено въглехидратния и протеиновия прием.” – съветва д-р Стоянова.  

Спортистите също трябва да се стремят да сведат до минимум приема на процесирани храни с високо съдържание на трансмазнини, свободни захари и консерванти като бисквити, торти, сладкиши, чипс и пържени храни. 

Повече за въглехидратите и протеините в храната ще научиш в следващите статии от поредицата, а сега да разберем какво казва д-р Стоянова за така желаните от всички витамини и минерали. 

Добре планираната диета трябва да задоволи нуждите от витамини и минерали. Добавките ще бъдат от полза само ако диетата е неадекватна или има диагностицирана недостатъчност, като дефицит на желязо, калций, витамин Д или витамин Б12.  

Хранителните добавки могат да бъдат намерени в хапчета, таблетки, капсули, прах или течна форма и покриват широка гама от продукти. Преди да използваш добавки, трябва да помислиш какво още можеш да направиш, за да подобриш спортните си резултати – диетата, тренировките и промените в начина на живот са доказани начини за подобряване на представянето на терена. 

Следи сайта ни редовно, за да научиш още интересни детайли за хранителните вещества, спортното представяне и ефектите на физическата активност върху организма ни.