Les Mills – революция във фитнеса

Както често се случва с великите събития, нищо в началото им не подсказва, че нито те, нито замесените в тях участници ще влязат в историята. Системата от тренировки за поддържане на добрата форма и физическото здраве Les Mills не прави изключение.

Всичко започва през 1968 г. Четирикратният олимпиец Лес Милс и съпругата му, също атлет, отварят малък семеен фитнес клуб в родния си град Оукланд, Нова Зеландия. Бизнес амбициите им са скромни – те просто предлагат базови силови и кардио тренировки за местната общност от спортуващи за здраве мъже и жени.

Едва ли тогава са си представяли, че днес, 50 години по-късно, този фитнес клуб ще се окаже в центъра на истинска световна революция. Надали са подозирали, че ще се превърне в място, където най-големите фитнес таланти разработват нови програми за поддържане на физическата форма, базирани на комбинацията от музика и движение, за да могат след това да ги представят на света.

Голямата заслуга за това всъщност е на Филип, сина на Лес Милс. Докато е още ученик, той работи в семейния фитнес след часовете – без особен ентусиазъм, ако трябва да сме честни. Изкарва джобни, като носи списания на въртящите педалите на велоергометъра атлети и ги мотивира да продължават да тренират. Вдъхновението, че това място може да се превърне в успешен бизнес проект идва години по-късно, докато учи философия в Калифорнийския университет – Лос Анджелис. В САЩ пред очите му се заражда и набира сила феноменът аеробика. Обратно вкъщи, през 1980 г. този път с плам той влиза в семейния фитнес, за да разработи групови тренировки, водени от ритъма на съвременната музика. Резултатът от тези първи аеробни програми е опашки от чакащи пред клуба в Оукланд и прозрението, че бъдещето принадлежи на груповия фитнес.

Заедно със съпругата си Джаки – лекар и бивша гимнастичка, Филип Милс посвещава години на разработването на концепцията за груповия фитнес, като учи от първа ръка кое е нещото, което прави успешна и съответно проваля добрата тренировка. През 1990 г. двамата променят правилата на играта, като включват тежестите. Така се ражда BODYPUMP.

Филип и Джаки наемат, обучават и на практика създават цяла общност от млади и талантливи инструктори, които да обикалят света и да представят в други клубове възможностите на груповия фитнес и резултатите, които се постигат с него. Но не се ограничават само с това. Семейството от програми Les Mills продължава да се развива и към него постепенно се добавят йога, колоездене, танци, бойни изкуства, HIIT и още много.

Резултатът към днешна дата е повече от впечатляващ – 20 000 фитнес клуба по целия свят, които предлагат програмите Les Mills. На всеки три месеца се разработват нова музика и нови движения, които гарантират постигането на върхови резултати. Благодарение на децата на Филип и Джаки бъдещето на фитнеса е реалност тук и сега, а във формулата на успеха влизат не само музика и движение, а и наука и иновативни технологии.

България има удоволствието да е в списъка на държавите, които могат да се възползват от възможностите на системата от иновативни тренировки. У нас програмата Les Mills се предлага във фитнес клубовете от веригата Next Level.

Верига фитнеси Next Level са разположени на територията на град София, като разполага с цели 9 зали. Освен фитнес тренировките, спортната верига Next Level са единствените в България, които предлагат тренировъчните програми на Les Mills със сертифицирани инструктори.